Musisz zainstalować flash player pobierz instalator








Wywiad z Ks Sebastanem Fajfer



1. Kim chciał Ksiądz zostać będąc dzieckiem i jak to się stało, że został Ksiądz kapłanem? Strażakiem. Żadna dziewczyna mnie nie chciała, a tak poważnie, trzeba by spytać Pana Boga, który mnie powołał. Ciągle jest to dla mnie tajemnicą: dlaczego ja? Pan Bóg postawił na mojej drodze rodziców i księży, którzy pozwolili mi odczytać zamysł Boga. Na pewno ważną wskazówką było zdanie mojego taty, który powiedział, że w życiu należy robić to, co się chce i to, co się czuje. 2. Jak ocenia Ksiądz pracę z młodzieżą? Lubi Ksiądz z nią pracować? Bardzo pozytywnie. Jest to wyzwanie w poznawaniu młodego człowieka, bycia z nim i pomaganiu w wyborze właściwej drogi. 3. Jaki był Księdza ulubiony przedmiot, a którego nie darzył Ksiądz sympatią? Historia, a nielubianego nie było. 4. Jak Ksiądz spędził święta? Co najbardziej się Księdzu w nich podoba? W parafii. Piękno liturgii Triduum Paschalnego, czas przeżywania najważniejszych wydarzeń naszej wiary. Czas ciszy, zadumy, przemyśleń i czas radości.



5. Jakie jest Księdza hobby? Chodzenie po górach. 6. Ulubiona książka/piosenka/film? Książka: Dostojewski – „Bracia Karamazow” ; piosenka: U2 – „Beautiful Day”; film – „Wszystko za życie”. 7. Ulubiona potrawa? Naleśniki z serem. 8. Gdyby miał Ksiądz wehikuł czasu, to do jakich czasów by się Ksiądz przeniósł? Średniowiecze. 9. Jaka była Księdza największa fobia? Język rosyjski w szkole podstawowej. Na jednej lekcji otrzymałem dwie "jedynki". 10. Jakieś motto lub cytat życiowy? „Życie jest piękne”. 11. Ma Ksiądz jakieś przesłanie/radę dla uczniów? Miejcie swoje pasje, zainteresowania i je rozwijajcie. Klaudek Mazurek czekoladowy



Składniki: Ciasto: • 300 g mąki, • łyżeczka proszku do pieczenia, • 100 g cukru pudru, • 200 g masła, • 3 żółtka, • 1 cukier wanilinowy. Masa: • 2 polewy gotowe deserowe, • 100 ml śmietanki kremówki 30 % tł., • 2 łyżki dżemu, np. z czarnej porzeczki. Do dekoracji: • orzechy włoskie, słupki migdałowe, ozdoby z cukru, kandyzowana skórka pomarańczowa, • pisaki cukrowe. Sposób przygotowania: Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło, żółtka i cukier wanilinowy. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią, wstawić na 30 min. do lodówki. Prostokątną formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równo rozłożyć na dnie formy podwyższając brzeg ciasta na 1,5 cm. Ciasto należy po nakłuwać widelcem przed pieczeniem, aby podczas wypieku nie tworzyły się pęcherze. Piec około 20 min. na słomkowy kolor. Piekarnik temp. 190°C (powinien być podgrzany). Wystudzone ciasto przełożyć z formy na talerz. Mazurek posmarować dżemem. Polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rondelka, wymieszać ze śmietanką, wylać na ciasto, rozsmarować i odstawić do zastygnięcia. Mazurek udekorować orzechami, słupkami migdałowymi oraz wykonać ozdobny napis pisakiem cukrowym. Sonya Murzyn



Składniki: • około 50 dag mąki pszennej, • 30 dag mąki krupczatki, • 4 dag drożdży, • 2 łyżki śmietany, • 2 jaja, • 1 łyżka cukru, • 250 ml mleka, • 10 dag masła, • 1 łyzka soli, • 1 kg kiełbasy śląskiej Sposób przygotowania: Z łyżki mąki, odrobiny mleka i cukru przygotuj zaczyn o konsystencji gęstej śmietany i pozostaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski i ogrzej ją. Dodaj jaja do mąki razem z zaczynem, łyżkę soli, śmietanę, mleko i stopione, schłodzone masło. Wyrób gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki. Pozostaw w cieple do wyrośnięcia. Ciasto podziel na tyle części, ile masz kiełbasek, a następnie rozwałkuj je na placuszki. Na każdy połóż umytą i osuszoną kiełbaskę, owiń ją ciastem. Brzegi ponacinaj, po czym ułóż bułeczki na wysmarowanej blasze do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj pędzelkiem zamoczonym w mleku. Upiecz na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku. Sonya Matura 2011



Matura, słowo, które chyba obecnie najbardziej prześladuje czwartą klasę. Egzamin dojrzałości zbliża się coraz szybciej, nerwy coraz większe, nasuwają się pytania: „czy uda mi się zdać?” Pewnie wielu uczyło się już od dawna, mają wielką nadzieję, że zdają, ale też są tacy, którzy „zapomnieli”. Nasuwają sie w tym momenciesłowa: „cuda czasem się zdarzają”. Maturzyści w tym roku rozpoczynają od języka polskiego, który to egzamin odbędzie się 4 maja, w kolejnym dniu, czyli 5 maja matematyka, na koniec tygodnia, czyli piątek 6 maja przewidziany jest język angielski. W kolejnym tygodniu zostanie sprawdzony poziom z wiedzy o społeczeństwie i będzie to w poniedziałek 9 maja, miłośnicy biologii sprawdzą swoją wiedzę 10 maja, a w środę 11 maja odbędzie się egzamin z języka niemieckiego. Z kolei 12 maja czeka fizyka, a w może szczęśliwy piątek 13 maja geografia. Tak oto kończy się drugi tydzień zmagań maturalnych. W trzecim tygodniu kolejno, w poniedziałek 16 maja język rosyjski, we wtorek informatyka, 18 w środę historia, w czwartek język francuski i 20 maja w piątek język hiszpański. Ostatnie dwa dni egzaminów to: poniedziałek - język włoski oraz języki mniejszości narodowych i regionów (np. kaszubski) w Polsce. A we wtorek przedmioty zdawane w językach obcych, matematyka, historia, geografia, biologia, chemia i fizyka. Egzaminy ustne w tym roku odbywać się będą od 4 do 27 maja, a terminy dodatkowe to 6-21 czerwca. Egzamin poprawkowy 23 sierpnia. Życzymy powodzenia! Pietrek UWAGA KONKURS



Zapraszamy do udziału w „Wiosennym konkursie plastycznym” zorganizowanym przez naszą redakcję. A oto regulamin konkursu: 1.Prace, których tematem będzie aktualne przyjście wiosny, będą oceniane w dwóch kategoriach: a) Grafika komputerowa b) Rysunek 2.Grafika komputerowa powinna być rozdzielczości minimum 1024x768 i może być wykonana w dowolnym programie graficznym. 3.Rysunek może być wykonany dowolną techniką, a jedynym warunkiem jest format A4. 4.Oddane prace powinny posiadać na odwrocie imię, nazwisko i klasę autora. 5.Prace prosimy składać w bibliotece szkolnej. 6.Termin składania prac to 30.05.2011 , a wyniki zostaną ogłoszone do tygodnia. 7.Oceny prac dokona redakcja The Londzin Times. Decyzja jury jest ostateczna i nieodwołalna. 8.Nagrodzone prace zostaną opublikowane w The Londzin Times, wywieszone w gablocie (obok sali 60), a autorzy dostaną dodatnie punkty z zachowania (+20). 9.Uczniowie biorący udział w konkursie jednocześnie zgadzają się z regulaminem. Inne święta



Wszyscy znają nasze polskie tradycje związane ze świętami Wielkanocnymi: jajka, baranki, kurczaki, koszyczki, ciasta itp. Chcielibyśmy pokazać Wam, jak w niestandardowy sposób obchodzi się te święta w innych krajach i jak to mówią „co oni mają, a czego my nie mamy” . Zacznijmy od USA. Tam w Wielki Piątek gotują jajka, które zjedzone w Niedzielę Wielkanocną przynoszą domownikom szczęście. Wierzą także, że jajko pozostawione od świąt wielkanocnych, po 100 latach zamieni się w diament, ciekawe czy ktoś może to potwierdzić :D W Wielki Piątek nie można prać, ponieważ może to przynieść śmierć w rodzinie. W Austrii na wielkanocnym stole znajdziemy naleśniki, natomiast we Włoszech znane ciasto panettone czy kolomba. Szwecja to kraj, gdzie w Wielki Czwartek lub w Wielką Sobotę dziewczęta i chłopcy przebierają się za wiedźmy i składają wizyty sąsiadom. Obdarowują ich specjalnie dekorowanymi na tę okazję kartkami, i Listami Wielkanocnymi. W zamian oczekują słodyczy lub poczęstunku. Czy nie kojarzy Wam się ten zwyczaj z amerykańskim



Hallowen? Tradycją Wysp Brytyjskich są wyścigi w turlaniu jajek czyli Egg Roling. Jajko powinno jak najszybciej dotrzeć do mety w całości. Do tradycji typowo angielskich należy również rozdawanie przez królową pieniędzy w Wielki Piątek, są to tylko pensy, jednak wybija się je specjalnie na tę okazję. Bułgarzy po mszy o północy w nocy z soboty na niedzielę, skorupkę jajka (malowanego na jaskrawy czerwony kolor) - pierwszego, które zostanie zjedzone po Wielkim Poście - rozbijają o mur kościoła. Dzięki wielkanocnej tradycji można sobie też zapewnić powodzenie na cały rok - szczęście będzie miał ten, kogo jajko przetrwa bez stłuczki stukanie z jajkami przyjaciół i rodziny. Na Filipinach w Wielki Piątek odbywa się procesja, podczas której ochotnicy przybijani są do krzyża. Do przybijania służą gwoździe długości 10 cm, a ochotnicy traktują ten rytuał jako formę modlitwy. Jak widzicie, każdy kraj ma swoje zwyczaje i tradycje związane ze świętami Wielkanocy. Podoba Wam się któryś z pomysłów, czy wolicie nasze polskie święta? akzs456 Dzień czekolady



Dnia 12 kwietnia br. odbył się Międzynarodowy Dzień Czekolady na Śląsku Cieszyńskim. Organizatorzy to portal Faceschool oraz Zespół Szkół EkonomicznoGastronomicznych imienia Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie. Mimo niesprzyjających warunków pogodowych, w godzinach od 13.00 do 16.00 można było znaleźć przedstawicieli GOSu (Górecki Oddział Szturmowy), którzy roznosili czekoladowe przysmaki po centrum miasta bądź pyszne founde, które było podawane z pomarańczami, migdałami, suszonymi śliwkami, wafelkami lub jabłkami. Cała akcja polegała na tym, aby zjeść w ten dzień wspólnie czekoladę, niezależnie od formy jej podania. faceschool.pl



Mucha spotyka stonogę: - Dlaczego nie byłaś na lodowisku? - Bo zanim założyłam łyżwy przyszła wiosna. - Halo? Sąsiedzie, czy pan już zrobił swojemu synowi zadanie z matematyki? - Tak, przed chwilą. - A da pan spisać? Szczyt śmiechu: - połaskotać tak żarówkę, żeby się w elektrowni śmiali. Nauczyciel mówi do ucznia idącego w stronę drzwi: - Quo Vadis głupku! Idzie baba do lekarza i mówi: - Panie doktorze, myślę, że jestem psem! - Od jak dawna? - Od szczeniaka. Szczyt pecha: Zostać zabitym przez meteoryt ze złota. Iluzjonista stracił pracę. Pewnego dnia żona mówi do niego: - Kochanie, dasz mi jakieś pieniądze na zakupy? - Przcież wiesz, że straciłem pracę i że nie mam pieniedzy. - No to co będziemy jednli? - Idź zobacz, może w cylindrze jest jeszcze jakis królik... Rozmowa w więzieniu: - Za co siedzisz? - Za nic. - Jak to za nic? - Byłem magazynierem dużego składu. - i co? - Przyjechali kontrolerzy i niczego nie znaleźli...



Opiekunowie: mgr Joanna Otręba (korekta), mgr Wojciech Bartnik Redaktor naczelny: Piotr Iwacz Sekretarz/Łamacz: Piotr Pońc Dziennikarze : Anna Kopeć Sonia Ogrocka Klaudiusz Kokot