Musisz zainstalować flash player pobierz instalator










Na Kawie

Po raz pierwszy została przeprowadzona w województwie łódzkim akcja promująca czytelnictwo "Z książką na walizkach", której organizatorem jest Wydawnictwo Literatura oraz Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Łodzi. Z okazji ogłoszenia roku 2013 Rokiem Juliana Tuwima, pierwsza edycja odbywa się pod hasłem "Wokół Tuwima". Zainteresowane biblioteki mogły zgłosić swój udział w akcji. Do akcji również przystąpiła nasza biblioteka. W ramach akcji zaplanowano m.in. cykl spotkań autorskich - u nas gościł Pan Marcin Brykczyński, a także konkurs plastyczny, którego finał odbędzie się w dniu 11 maja 2013 r. w Tomaszowie Mazowieckim - praca Marty Kowalskiej uczennicy klasy III Szkoły Podstawowej im. Jana Kochanowskiego w Białej Rawskiej została wybrana w czasie spotkania autorskiego przez Pana Brykczyńskiego. Autor przyznał również dwa wyróżnienia - dzieci otrzymały nagrody w postaci książeczek z autografem Pana Brykczyńskiego. W związku z tym, że na konkurs wpłynęło wiele bardzo ciekawych prac postanowiono nagrodzić: » klasy pierwsze: - I miejsce - Patrycja Malarowicz - wyróżnienie - Laura Ziółkowska » klasy drugie: - I miejsce - Alicja Białobrzeska - II miejsce - Adrian Palczewski - wyróżnienie - Oliwia Olewińska i Aleksandra Stępniak Pan Marcin Brykczyński

Na Kawie

» klasy trzecie - I miejsce - Agata Okaj - II miejsce - Marta Kowalska - III miejsce - Jakub Jędrzejczak Nagrody książkowe zostały wręczone przez Pana Brykczyńskiego. Spotkanie z autorem skierowane było do uczniów klas IIII Szkoły Podstawowej w Białej Rawskiej we współpracy z opiekunami Małego Samorządu Uczniowskiego - Panią Barbarą Nowaczyńską i Panią Grażyną PopowskąSoszka. Marcin Brykczyński - pisarz i tłumacz książek nie tylko dla dzieci. Ekwilibrysta językowy, mistrz słowa. Przez kilkanaście lat pracował jako copywriter. Zajmował się też (wierszowaną) publicystyką. Autor licznych wierszy i opowiadań dla najmłodszych: Jak się nie bać ortografii?, Czarno na białym i biało na czarnym, Ni pies, ni wydra, Skąd się biorą dzieci?, Co się kryje w sercu na dnie?, W każdym z nas są drzwi do nieba. Laureat wielu nagród: Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek, Polskiej Sekcji IBBY, Fundacji Świat Dziecka. Książka jego autorstwa Biały niedźwiedź. Czarna krowa została wpisana na Listę Honorową IBBY. Więcej informacji o autorze na www.marcinbrykczynski.pl M - GBP FINAŁ" Z KSIĄŻKĄ NA WALIZKACH"

Na Kawie

11 maja 2013r. w Tomaszowie Mazowieckim nastąpiło podsumowanie akcji " Z książką na walizkach. Wokół Tuwima". Impreza plenerowa rozpoczęła się przemarszem bajkowego korowodu ulicami miasta sprzed budynku Oddziału dla Dzieci i Młodzieży Miejskiej Biblioteki Publicznej, a następnie w Muszli Koncertowej w Parku Miejskim zaprezentowali się wszyscy uczestnicy akcji, w tym dzieci ze Szkoły Podstawowej w Białej Rawskiej pod kierunkiem Pani Grażyny Popowskiej - Soszka i Pani Barbary Nowaczyńskiej - zespół "Złotopiórki" przedstawił wiersz Juliana Tuwima "W aeroplanie" i piosenkę "Cuda i dziwy". W czasie imprezy można było spotkać bohaterów spotkań autorskich, m.in. Pana Marcina Brykczyńskiego, Panią Barbarę Gawryluk, Kalinę Jerzykowską, Agnieszkę Frączek oraz Panią Profesor Joannę Papuzińską, a także Pana Kazimierza Szymeczko. Była okazja do zakupu książeczek, podczas kiermaszu zorganizowanego przez Wydawnictwo Literatura, gdzie tłumy dzieci ustawiały się, aby zdobyć dedykację i autografy ulubionych pisarzy. M - GBP BIBLIOTEKA ŁĄCZY POKOLENIA 18 MAJA 2013 ROKU
Finałem projektu z Fundacją NOWE MEDIA był piknik, który odbył się w dniu 18 maja 2013 roku pt. „Biblioteka łączy pokolenia”.
Na Kawie

Z przeprowadzonej wcześniej ankiety wyraźnie wynikało, że istnieje potrzeba łączenia starszego pokolenia z młodszym. Odpowiedzią na zrealizowanie tej potrzeby był m.in. nasz piknik, w czasie którego wystąpiła Grupa muzyczno - teatralna Albi Artheamus z programem „Kaczuszki i maki”, zaś uczniowie Koła Żywego Słowa z Gimnazjum im. Adama Mickiewicza w Białej Rawskiej przedstawili scenkę kabaretową „Niemieckie siatkarki” a także zaprezentowali fragment „Zemsty”. Podopieczni Środowiskowego Domu Pomocy i dzieci ze świetlicy środowiskowej przygotowały pantonimę pod kierunkiem Magdaleny Kieszek. Były również gry i zabawy, a także quiz o bibliotece. Pani Ewa Koczywąs wystąpiła w monologu Hanki Bielickiej, a Grupa SENIOR zaprezentowała się w kilku znanych i lubianych piosenkach. Nie zabrakło także strawy dla ciała, wszyscy zebrani zostali podjęci grochówką i bigosem. Dzieci i młodzież ze świetlicy środowiskowej wraz z Paniami z Koła Emerytów i Rencistów w Białej Rawskiej przygotowały sałatkę i surówkę, którymi zostali poczęstowani uczestnicy pikniku. Na najmłodszych uczestników czekały takie atrakcje jak malowanie twarzy czy minikonkurs, w sumie około 40 dzieci wzięło udział w tych formach zabawy.

Na Kawie Na Kawie Grupa Seniorów zaprezentowała się w piosenkach znanych i lubianych, a podopieczni Domu Środowskowego i Świetlicy Środowiskowej w pantomimie pod okiem Magdaleny Kieszek.



Na Kawie Na Kawie Dla duszy grała muzyka a dla ciała podaliśmy ciepły bigos i grochówkę, a na przystawkę pyszną sałatkę i surówkę Malowanie buziek, rączek i co tylko się dało cieszyło się ogromnym powodzeniem wśród milusińskich Dla najmłodszych i nie tylko zostały przygotowane gry i zabawy Dzieci chętnie brały udział w Quizie o bibliotece. Każde dziecko otrzymało nagrodę



Na Kawie

Podziękowania: za okazaną życzliwość i wsparcie dla sponsorów: Banku Spółdzielczego w Białej Rawskiej, Gminnej Spółdzielni „GS” w Białej Rawskiej, Selin.pl. s.c. w Białej Rawskiej, Centrum Handlowe „U GRUBEGO”, Pani Annie Kieszek. Artystom za urozmaicenie swoimi występami pikniku: Panu Mirkowi Klimczakowi wraz z Grupą muzyczno - teatralną Albi Artheamus, Dyrekcji i młodzieży Gimnazjum wraz z opiekunami Pani Katarzynie Borkowskiej, Małgorzacie Karpińskiej i Bogusławie Filarczyk za zaprezentowanie szkoły, grupie kabaretowej działającej przy MGOK pod kierunkiem Pana Krzysztofa Mamczarka, Grupie Senior działającej przy Związku Emerytów i Rencistów. Serdecznie dziękujemy Opiekunom i Podopiecznym domu środowiskowego za występ. Gorące podziękowania kierujemy do współorganizatorów pikniku: Dyrekcji i pracowników MGOK, Domu Środowiskowego, MGOPS, ZGKiM w Żurawi, Związkowi Emerytów i Rencistów, Świetlicy Środowiskowej wraz z wychowankami, dyrekcji i młodzieży ZSP w Białej Rawskiej, a także Fundacji Nowe Media i animatorowi Dariuszowi Szczepańczykowi. Dziękujemy naszym fotografom Agacie Łaskiej i Piotrowi Kowalskiemu, Wioli Krakowiak oraz kamerzystom Magdzie i Kasi Chrzanowskiej. Dziękujemy wszystkim biorącym udział w naszym pikniku. M - GBP PROTOKÓŁ Z FESTYNU WIEDZY PRAKTYCZNEJ
”BIBLIOTEKA ŁĄCZY POKOLENIA” PROTOKOŁOWAŁ JANEK BABICKI.
Na Kawie

18 – ty maja, 16 – ta godzina, Integracyjne spotkanie się zaczyna, Do tego sobota – początek weekendu, Toteż i spora frekwencja z tego względu. Miejsko – Gminna Biblioteka inicjatorem, Która dla całego społeczeństwa wzorem, Do tego młodych, starszych integrowanie i właśnie mamy Bialskie Biesiadowanie. Dyrektor Basia Szkopińska dla młodzieży i dla starszych wzorem – mózgiem tej imprezy. Biblioteka, czytelnictwo, lecz nie tylko, Czas, by się zabawić choćby taką chwilką. A, że Pani Basia jest tytanem pracy, Chciała przy tej okazji także zaznaczyć, Że zamiast samej i w pojedynkę działać, Dzięki Niej tak liczna grupa się zebrała. Jest Krysia Stachurska - Dyrektor M –GOKU – u, Która nigdy nie umiałaby stać z boku. Ma kilka zespołów i to różnych nacji, Oni chętni także wciąż do integracji. Jest też Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy, A na czele Tereska Zielińska kroczy, Dla potrzebujących pomaga ochotnie, Dała się już poznać i to wielokrotnie. Tej instytucji wyobrazić nie sposób, W której czołowym działaczem Jacek Kosut, Do niego zgłasza się grono osób liczne, Uprzejmy, wspaniałe warunki fizyczne. Żeby nie dołączył, o tym nie ma mowy Prężnie działający Dom Środowiskowy, Pod przewodem Kierownika fachowego, Znawcy sprawy czyli Marka Stefańskiego. Są w świetlicy dzieci ku wszystkich uciesze, Którym to szefuje Magdalena Kieszek, Grzeczni, zdolni, lubią brać udział w zabawach, O czym świadczą też ich prace na wystawach. Ażeby czas upłynął tu wszystkim miło, Sporo podopiecznych także tu przybyło, Począwszy od dzieci, młodzież, wiek dojrzały, Czyli przekrój wiekowy także wspaniały. Aby całościową integrację tworzyć, Przybyli z miejscowego Klubu Seniorzy, Którzy nie szczędzą nigdy nikomu życzeń, Lubią się także zabawić przy muzyce.

Na Kawie

Miejscem spotkań świetlica środowiskowa, Toteż Seniorów przyszło ponad połowa, A więc czujmy się tu wszyscy jak u siebie, Gdy zajdzie potrzeba, wspierajmy w potrzebie. A teraz przepraszam zebranych tu Gości, Władze zostawiłem w dalszej kolejności, Celowo zaś to uczyniłem tym razem, Dzisiaj bohaterami są gospodarze. Jednak ogłaszam wokoło tu i stale, Burmistrz – Jacek Adamczyk na piedestale, Takiej okazji, jak dzisiaj nie omija, A tym środowiskom Burmistrz zawsze sprzyja. Podobne zdanie, a także wola taka Wiceburmistrza Białej – Zbyszka Szcześniaka, Który też rozumie takie środowiska, Będzie się im także można przyjrzeć z bliska. Mamy też Marka Pałasza – sekretarza, Który o tych sferach dobrze się wyraża, Choć sobota wolna, to przyjechał z Rawy, Bo On zawsze znajdzie czas na takie sprawy. Jest też Maria Kacprzak, czyli skarbnik miasta, A, że ranga tych środowisk ciągle wzrasta, Choć wiadomo, zawsze mamy trudne czasy, To potrząśnie kiesą, nie poskąpi kasy. A teraz na koniec czyli do widzenia, Niech wciąż „Biblioteka łączy pokolenia”, Integrujmy się wciąż i tak krok po kroku, A spotkania takie kilka razy w roku. I jeszcze na podsumowanie wyników Niech nam teraz zagra orkiestra Stańczyków I tak od początku do samego krańca Wszystkich uczestników prosimy do tańca. JANEK BABICKI JAK OCENIAJĄ PIKNIK JEGO UCZESTNICY???

Na Kawie

Dyrekcja, nauczyciele i młodzież z Gimnazjum im. Adama Mickiewicza w Białej Rawskiej z przyjemnością włączyli się do współpracy podczas pierwszego pikniku tego rodzaju w naszym miasteczku. Młodzież z Koła Żywego Słowa przedstawiła zebranym krótki program artystyczny, na który składały się: fragment „Zemsty” Aleksandra Fredry oraz scenka kabaretowa ”Niemieckie siatkarki”. Piknik ten był okazją do zaprezentowania się naszego gimnazjum lokalnej społeczności, a jednocześnie uwrażliwił uczniów na kwestie społeczne i wartość, jaką jest człowiek i jego relacje z innymi. Dziękujemy za zaproszenie i gratulujemy pomysłu oraz zgłaszamy swój akces przy realizacji kolejnych pikników. Bogusława Filarczyk i Katarzyna Borkowska Nasze wypowiedzi: Wspaniała atmosfera, dobry pomysł na ciekawy sposób spędzenia wolnego czasu, a przede wszystkim wartościowa lekcja wychowawcza dla uczniów. Chapeau bas Pani Dyrektor. Nowa odsłona biblioteki, genialny pomysł organizacyjny i ciekawa forma spędzanie wolnego czasu oraz integracji społeczności lokalnej ze zwróceniem uwagi na kwestie pokoleniowe. Młodzież: - Fajne spotkanie, dobra zabawa. - Cieszymy się, że taki piknik odbył się w naszym miasteczku. Była to okazja do spotkania się różnych pokoleń, zabawy i śmiechu, a tak mało radości jest wokół nas. - Niezbyt byłam przekonana do udziału w pikniku, ale w trakcie jego trwania zmieniłam zdanie, zwłaszcza jak zobaczyłam występ grupy ze świetlicy środowiskowej, to było wzruszające, zauważyłam, że tacy ludzie są również w moim miasteczku.

Na Kawie

„ZASADŹ DRZEWO SWOICH PRZODKÓW…” W niedzielę 19.05.2013 r. o godz. 16.00., w Miejsko – Gminnej Bibliotece Publicznej w Białej Rawskiej zebrała się kilkunastoosobowa grupa miłośników historii, aby odbyć kolejne spotkanie z cyklu „Spotkania z bialską historią”. Tym razem spotkanie poświęcone było genealogii własnej rodziny. Prezentację przygotował i przedstawił członek Bialskiego Stowarzyszenia Historycznego w Białej Rawskiej Andrzej Walczak, który wraz ze swoją rodziną, zbudował drzewo genealogiczne liczące obecnie 1583 osoby. W swojej prezentacji A. Walczak wyjaśnił, czym jest genealogia. Przedstawił, iż jest to jedna z nauk pomocniczych historii, która zajmuje się badaniem więzi rodzinnych między ludźmi na bazie zachodzącego między nimi pokrewieństwa i powinowactwa. Zwrócił uwagę na specyfikę źródeł, którymi posługuje się genealog, w tym głównie metryk urodzenia, małżeństwa i zgonu osób. Ponadto przedstawione zostały sposoby prowadzenia poszukiwań, dokumentowania oraz prezentowania wyników badań genealogicznych. Wśród form prezentacji wyników badań zwrócono szczególną uwagę na sposób opracowania drzew genealogicznych w sposób tradycyjny, jak też wykorzystania w tym celu narzędzi komputerowych oraz Internetu. Andrzej Walczak na przykładzie swojej rodziny i swoich poszukiwań, przedstawił liczne powiązania rodziny Walczaków m.in. z rodzinami Łuczaków, Wnuków, Górzyńskich, Dobroszów, Pejasiów, Rusinowskich, Dominiaków, Śmierzyńskich, Zdulskich i innych. Bardzo przy tym akcentował, że genealogia to sztuka wytrwałości, systematyczności i porządkowania zbiorów, ale także to, że genealogia uczy pokory do nieuchronności ludzkiego przemijania.

Na Kawie Dla osób zainteresowanych poszukiwaniami swoich korzeni, podajemy dane, pod którymi można skontaktować się z Andrzejem Walczakiem: Adres: 96 - 230 Biała Rawska, ul. Łąkowa 1 Telefon: 605-149-263 Skype: andrzej.walczak1964 email: andrzejwalczak@poczta.onet.pl

W trakcie ponad godzinnego spotkania, podzielił się z uczestnikami swoimi doświadczeniami z prowadzonych poszukiwań oraz zdradził szereg tajników warsztatu poszukiwacza korzeni swoich przodków. Przedstawił, jakie dane można gromadzić. Podkreślił, że poszukiwania zawsze należy rozpoczynać od siebie i najbliższych sobie osób. Akcentował, jak istotne jest notowanie i segregowanie dokonanych ustaleń. Zwracał uwagę, że już przy drzewie genealogicznym liczącym kilkadziesiąt osób, niezbędnym będzie posługiwanie się programami komputerowymi. Rekomendował programy, z których sam korzysta. Przede wszystkim jednak podzielił się praktycznymi wskazówkami, skąd można czerpać wiedzę o przeszłości swojej rodziny, gdzie poszukiwać właściwych aktów stanu cywilnego oraz czego można spodziewać się odwiedzając archiwa państwowe, kościelne, czy też urzędy stanu cywilnego. Prelegent przybliżył też kwestie związane ze sposobem dokumentowania urodzin, małżeństw i zgonów na przestrzeni ostatnich wieków oraz niespodziankami językowymi, jakie można napotkać, w postaci aktów spisywanych mało czytelnie, bądź też w językach łacińskim, rosyjskim, czy też niemieckim. Akcentował też fakt, że poznając swoich przodków, mamy możliwość poznać jednocześnie uwarunkowania historyczne i polityczne, w których dane im było żyć i jak dużą satysfakcję daje ta pasja. BSH

Na Kawie

KONKURS "Wiersz dla mojej Mamy" W dniu 20 maja 2013 r. Komisja w składzie: Zbigniew Szcześniak – Przewodniczący Komisji Longina Rożniata – członek Bogusława Filarczyk – członek dokonała oceny prac, które wpłynęły na ww konkurs. Ogółem na konkurs wpłynęło 45 prac w następujących kategoriach wiekowych: • klasy I – III - 19 prac, • klasy IV – VI - 26 prac. Komisja uznała, że w przypadku 7 prac dokonano plagiatu, w związku z czym zostały wykluczone z konkursu. Przyznano nagrody w poszczególnych kategoriach, i tak: • klasy I - III: I miejsce – Wiktoria Tkaczyk – SP Stara Wieś II miejsce - Julia Michalak – SP Babsk III miejsce – Wiktoria Wojciechowska – SP Biała Rawska oraz Marta Kowalska – SP Biała Rawska wyróżnienia: Weronika Wójcik – SP Babsk, Maja Pawlikowska – SP Chodnów, Kinga Cupriak – SP Chodnów • klasy IV – VI: I miejsce – Igor Pawlikowski – SP Chodnów wyróżnienia: Kamila Woszczyk – SP Lesiew, Bartłomiej Świdnicki – SP Stara Wieś, Emilia Kruś – SP Babsk Nagrody zostały wręczone 26 maja 2013 roku w Miejsko - Gminnym Ośrodku Kultury o godz. 17.00 w czasie spotkania autorskiego z Panią Moniką Sawicką. Nagrodzone wiersze można przeczytać na stronie biblioteki www.biblioteka - bialarawska.pl M - GBP „Czy wiesz, kim byli patroni naszych ulic?”
Protokół z przebiegu I edycji międzyszkolnego konkursu
Na Kawie

Do rywalizacji przystąpiło 8 zespołów w składzie: I zespół: Hubert Nienałtowski II zespół: Bartłomiej Trębacz, Hubert Kałucki, Maciej Potentas, Adrian Stępniak, Bartłomiej Woszczyk III zespół: Martyna Świder, Emilia Wojtczak, Michał Jurczyński IV zespół: Agata Gidzińska, Karolina Janicka, Hubert Lechański V zespół: Kinga Kudaj, Patrycja Czech, Karolina Stępniak VI zespół: Jarosław Dąbrowski, Jarosław Kowalski, Arleta Goliszewska VII zespół: Iwona Bednarek, Iwona Ciapa, Beata Kamińska, Emilia Korzycka, VIII zespół: Karolina Wiśniewska, Ewelina Wiśniewska, Patrycja Stefańska W komisji konkursowej pracowali: Grzegorz Pazura – zastępca prezesa Bialskiego Stowarzyszenia Historycznego Agnieszka Walczyńska – nauczycielka historii w Gimnazjum im. Adama Mickiewicza w Białej Rawskiej Zofia Olewińska – nauczycielka wiedzy o kulturze w ZSP w Białej Rawskiej Barbara Szkopińska – dyrektor Miejsko -Gminnej Biblioteki Publicznej w Białej Rawskiej Wyniki konkursu fotograficznego „Ulica przy której mieszkam” lub „Moja ulubiona ulica” I miejsce ZSP Kinga Kudaj, Patrycja Czech, Karolina Stępniak II miejsce ZSP Martyna Świder, Emilia Wojtczak, Michał Jurczyński III miejsce ZSP Karolina Wiśniewska, Ewelina Wiśniewska, Patrycja Stefańska Wyniki konkursu na prezentację multimedialną „Patroni naszych ulic” I miejsce Gimnazjum Bartłomiej Trębacz, Hubert Kałucki, Maciej Potentas, Adrian Stępniak, Bartłomiej Woszczyk I miejsce ZSP Agata Gidzińska, Karolina Janicka, Hubert Lechański II miejsce ZSP Kinga Kudaj, Patrycja Czech, Karolina Stępniak III miejsce ZSP Jarosław Dąbrowski, Jarosław Kowalski, Arleta Goliszewska

Na Kawie

Wyniki konkursu filmowego „Zapomniane miejsca w naszym mieście” lub „Najciekawsze zakątki Białej Rawskiej” I miejsce ZSP Agata Gidzińska, Karolina Janicka, Hubert Lechański II miejsce ZSP Kinga Kudaj, Patrycja Czech, Karolina Stępniak III miejsce ZSP Jarosław Dąbrowski, Jarosław Kowalski, Arleta Goliszewska Podsumowanie projektu „Czy wiesz, kim byli patroni naszych ulic” I miejsce ZSP Kinga Kudaj, Patrycja Czech, Karolina Stępniak II miejsce ZSP Agata Gidzińska, Karolina Janicka, Hubert Lechański III miejsce ZSP Jarosław Dąbrowski, Jarosław Kowalski, Arleta Goliszewska GRATULUJEMY!!! Wręczenie nagród odbyło się się 26 maja 2013r. o godz. 17.00 w Miejsko - Gminnym Ośrodku Kultury w Białej Rawskiej podczas spotkania z Panią Moniką Sawicką. Zapraszamy do biblioteki, aby obejrzeć wystawę o patronach bialskich ulic a także do obejrzenia prezentacji przygotowanych przez laureatów konkursu na stronie www.biblioteka - bialarawska.pl M - GBP 21.05.2013r. MILUSIŃCY W BIBLIOTECE

Na Kawie

Przedszkole w Białej Rawskiej odwiedziło naszą bibliotekę, były to trzy grupy pięciolatków wraz z opiekunami: WRÓBLA ĆWIRKA, PSZCZÓŁKI MAI i KUBUSIA PUCHATKA. Dzieci po wysłuchaniu kilku najważniejszych informacji o bibliotece, sposobie zapisania i ogólnych zasadach korzystania z biblioteki, zapoznały się z licznym księgozbiorem dziecięcym oraz zasadami poszanowania książek. Dzieci wyszły z biblioteki, z obietnicą, że powrócą z rodzicami, aby zapisać się do biblioteki. Każde dziecko na pamiątkę otrzymało zakładkę do książki oraz słodką niespodziankę. Serdecznie dziękujemy za popularyzację czytelnictwa i naszej książnicy Paniom Jadwidze Dolińskiej, Ewie Skonecznej oraz Agnieszce Szymanowskiej. M - GBP PROŚBY KSIĄŻKI: 1. Myj ręce przed czytaniem 2. Nie zaginaj rogów książki. Używaj zakładki 3. Nie pisz i nie rysuj po książce 4. Nie zwijaj jej w rulon 5. Przy czytaniu zachowaj właściwą postawę Książka dla dzieci to pierwsze spotkanie z literaturą - nieograniczonym światem, z którego czerpiemy przez całe życie. To bardzo ważne spotkanie, gdyż, jeśli nie zostanie zmarnowane, pokaże, ile może dać dobra literatura. Szwedzka Akademia Literatury Dziecięcej DZIEŃ PATRONA
Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami. Adam Mickiewicz
Na Kawie

Takie motto przyświecało organizatorom i uczestnikom, którzy spotkali się w dniu 22 maja 2013 roku w Miejsko - Gminnym Ośrodku Kultury w Białej Rawskiej na uroczystości z okazji obchodów Dnia Patrona Gimnazjum im. Adama Mickiewicza w Białej Rawskiej. Po raz pierwszy do udziału w tej uroczystości zostali zaproszeni nauczyciele i uczniowie ze szkół podstawowych z terenu miasta i gminy Biała Rawska. Spotkanie to było okazją do wspólnej zabawy twórczością Adama Mickiewicza oraz integracji uczniów z naszego terenu. Goście przygotowali wybrany utwór Wieszcza, wśród zaprezentowanych znalazły się ballady i bajki. Sposób prezentacji utworu (inscenizacja, recytacja, wersja wokalna) zależał wyłącznie od decyzji i predyspozycji uczniów. Było nam bardzo miło, że nasza propozycja spotkała się z takim odzewem i dziękujemy za wsparcie naszej inicjatywy integracji młodzieży z naszego środowiska i kultywowania twórczości Wieszcza. Szczególne podziękowania kierujemy do Dyrekcji, Nauczycieli i Uczniów ze Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Starej Wsi, Szkoły Podstawowej im. Ks. Jerzego Popiełuszki w Chodnowie, Szkoły Podstawowej im. Kardynała Wyszyńskiego w Pachach, Szkoły Podstawowej im. Fryderyka Chopina Babsku, Szkoły Podstawowej im. Jana Kochanowskiego w Białej Rawskiej.

Na Kawie

Spotkanie zaszczycili swoją obecnością znamienici Goście: przedstawiciele Urzędu Miasta i Gminy Biała Rawska - Pani Ewa Kaczmarek - Naczelnik Wydziału Oświaty, Kultury i Polityki Społecznej i Pan Marek Pałasz - Sekretarz. Patronat nad obchodami Dni Patrona bialskiego gimnazjum objęła Pani Barbara Szkopińska - Dyrektor Miejsko - Gminnej Biblioteki Publicznej w Białej Rawskiej, która ufundowała dla występujących szkół nagrody książkowe. Pragniemy również serdecznie podziękować Pani Krystynie Stachurskiej - Dyrektor Miejsko - Gminnego Ośrodka Kultury w Białej Rawskiej i Pracownikom tejże placówki. Mamy nadzieję, że takie spotkania będą odbywały się cyklicznie i na stałe wkomponują się w kalendarz imprez organizowanych przez nasz gimnazjum dla społeczności lokalnej. Katarzyna Borkowska i Bogusława Filarczyk

Na Kawie

27 maja 2013 Zwycięski zespół w projekcie "Czy wiesz, kim byli patroni naszych ulic?" w składzie: Agata Gidzińska, Karolina Janicka i Hubert Lechański przeprowadzili niecodzienną lekcję historii dla uczniów ze Szkoły Podstawowej im. Jana Kochanowskiego w Białej Rawskiej oprowadzając i opowiadając o historii wybranych grobów, które znajdują się na miejscowym cmentarzu. M - GBP Fot. Agata Gidzińska, Karolina Janicka, Hubert Lechański

Na Kawie

Wydawnictwo Akapit Press stworzyła Pani Iwona Pakuła, która tak pisze na stronie Wydawnictwa ,,Moje hobby stało się moją pracą. Na redakcyjnej półce Wydawnictwa pojawiają się kolejne pozycje książkowe, a ,,za wielotysięcznymi nakładami książek zawsze widzimy w wyobraźni Wasze pojedyncze twarze. Szczególnie jednak cenimy sobie osobiste kontakty. Na spotkaniach autorskich, na targach, w bibliotekach i księgarniach spotykamy nie tylko Was, młodych, dla których istniejemy jako Wydawnictwo, ale i starsze pokolenia, które - wiedzione czasem ciekawością, czasem sentymentem - chcą czytać nasze nowe książki, wracać do swoich ulubionych...". Wydawnictwo jest jedynym wydawcą książek takich pisarzy jak: Małgorzaty Musierowicz, Krystyny Siesickiej, Krystyny Nepomuckiej (dla dorosłych), Marty Fox, Katarzyny Majgier czy Izabeli Sowy. Nakładem Wydawnictwa ukazują się również serie tłumaczeń z języków obcych: Cathy Cassidy, Rachel Renee Russell, Diany Kimpton, Roshie Rushton, Cindy Jefferies, Marianne Malone, Sophie McKenzie. Dzięki temu, że Wydawnictwo bardzo dba o popularyzację czytelnictwa i nawiązywanie osobistych kontaktów z potencjalnym czytelnikiem, po raz kolejny w dniu 28 maja 2013 roku na zaproszenie Miejsko - Gminnej Biblioteki Publicznej w Białej Rawskiej, Akapit Press gościł w dwóch szkołach na terenie naszej gminy - w Starej Wsi i Babsku. Spotkania były przeprowadzane równolegle dla dwóch kategorii wiekowych tj. klasy IIII i IV - VI, Panie prelegentki w sposób bardzo ciekawy opowiadały o procesie wydawniczym książek, jak się redaguje książkę, poddaje korekcie, wykonuje do niej rysunki i tworzy okładkę oraz grafikę. Uczniowie docenili prace redakcyjne związane z przygotowaniem książki do druku. Uczniowie mogli przy okazji wysłuchania prelekcji zakupić książeczki po bardzo atrakcyjnych cenach. Zarówno w jednej jak i w drugiej szkole uczniowie byli bardzo zadowoleni z lekcji bibliotecznej. M - GBP "ALEJA SAMOBÓJCÓW"

Na Kawie

28 maja 2013r., na kolejnym spotkaniu DKK rozmawialismy o książce autorstwa Mariusza Czubaja i Marka Krajewskiego "Aleja samobójców". Gdańsk, upalne dni czerwca 2006 roku. Spokój panujący w luksusowym domu seniora "Eden" zostaje zburzony na skutek wydarzeń pełnych grozy. W jednym z apartamentów znaleziono zwłoki pensjonariusza na wózku inwalidzkim. Co dziwniejsze mężczyzna jest oskalpowany. Równocześnie z "Edenu" znika inny pensjonariusz. Sprawa trafia na biurko nadkomisarza Jarosława Patera, hazardzisty i krzewiciela poprawności językowej. Dlaczego zwłoki starego mężczyzny zostały okaleczone? Dlaczego ABW niespodziewanie przejmuje śledztwo, odsuwając od sprawy policjantów? Co się stało z zaginionym? Sytuację komplikuje wzajemna niechęć między nadkomisarzem a dyrektorem "Edenu", doktorem Lieblingiem, oraz traumatyczne wspomnienia Patera. Zarys i pomysł książki „Aleja samobójców" jest bardzo ciekawy, jednak czytało się dosyć ciężko, jak na kryminał. Czegoś w niej zabrakło, jakiś bocznych zwrotów akcji. Mimo wszystko jest to dobry polski kryminał, który polecamy. Kolejne spotkanie zaplanowane jest na 25 czerwca (wtorek) 2013r. o godzinie 18.00. Porozmawiamy o książce Marii Nurowskiej "Mój przyjaciel zdrajca". Wszystkich miłośników czytania książek zapraszamy na spotkanie. M - GBP Aktywna młodzież SPOTKANIE AUTORSKIE

Na Kawie

W ramach spotkań warsztatowo - szkoleniowych przygotowujących nas do zorganizowania Festynu "Biblioteka łączy pokolenia", młodzież w osobach Magdaleny Chrzanowskiej, Agaty Łaskiej i Michała Stańczyka przygotowali prezentację o naszej bibliotece. Rezultat ich wspólnej pracy bardzo nam się spodobał, dletego też chcemy ją Państwu zaprezentować. M - GBP Humor w bibliotece Wpada uczeń do biblioteki: - Poproszę tę książkę, którą miałem ostatnio! - A jaka to była książka? - Taka gruba z niebieską okładką! Rozmawia dwóch psychologów: - Wiesz, to dziwne - mówi pierwszy. - Wystarczy krzyknąć "aaaaaa!" w bibliotece, a wszyscy się na ciebie gapią w milczeniu. - A próbowałeś zrobić to samo w samolocie? - mówi drugi. - Wszyscy się przyłączają. Kolejny numer NA KAWIE; już we wrześniu. Zapraszamy!!! 26 maja 2013 roku odbyło się spotkanie z Moniką Sawicką - autorką książek m.in. "Mimo wszystko", "Szeptem", "Kolejność uczuć", "Kruchość porcelany". Tak autorka pisze o sobie: "Jestem kobietą szczęśliwą - robię to, co kocham. Pisanie jest dla mnie wszystkim: powietrzem, największą miłością, sensem życia". M - GBP