Musisz zainstalować flash player pobierz instalator






Kwiecień 2015 Kwiecień 2015 Kwiecień 2015 Kwiecień 2015 Kwiecień 2015

Kwiecień Prima aprilis
Prima Aprilis to międzynarodowe święto żartów znane od średniowiecza. Ludzie oszukiwali się od zawsze, ale dopiero rozwój masowych mediów sprawił, że można było spłatać figla milionom ludzi jednocześnie. Prima aprilis- – obyczaj związany


z pierwszym dniem kwietnia, obchodzony w wielu krajach świata. Polega on na robieniu żartów, celowym wprowadzaniu w błąd, kłamaniu, konkurowaniu w próbach sprawienia, by inni uwierzyli w coś nieprawdziwego. Tego dnia w wielu mediach pojawiają się różne żartobliwe informacje. Pochodzenie tego zwyczaju nie jest jeszcze wyjaśnione. Geneza Prima Aprilis: Początki świętowania 1 kwietnia są niejasne. Według jednej z teorii Prima Aprilis wywodzi się z Perskiej tradycji Sizdah Bedar, które to jest świętem radości i solidarności. Początki perskiego święta sięgają 536 r. p.n.e., co czyni je najstarszą, wciąż żywą tradycją. Świętowanie Prima Aprilis w Polsce: Do Polski zwyczaj ten dotarł z Europy Zachodniej i upowszechnił się w XVII wieku w formie podobnej do dzisiejszej. Współcześnie nie tylko zwykli ludzie, ale również media takie jak stacje radiowe i telewizyjne, gazety oraz portale internetowe podają 1 kwietnia nieprawdziwe wiadomości obok faktów, co niekiedy utrudnia zorientowanie się, które z podanych informacji są prawdziwe. Oprac. A. Niścigorska

WIELKI PIĄTEK Wielki Piątek – drugi dzień Triduum Paschalnego, (od Liturgii Męki Pańskiej drugi) upamiętniający śmierć Jezusa Chrystusa na krzyżu.

JAJKA WIELKANOCNE
NAZWY JAJ WIELKANOCNYCH ZALEŻĄ OD SPOSOBU ICH BARWIENIA.


KRASZANKI- są to jajka w czerwonym kolorze. Nazwa ich pochodzi od słowa krasa, co oznaczało czerwień lub urodę.Jak zabarwić jaja na wybrany kolor? ugotować na twardo w wodzie z jednym z wybranych barwników - naturalnym bądź sztucznym. Kilka podstawowych kolorów dadzą nam na przykład: czerwony - kora dębu, owoce czarnego bzu, suszone jagody, suche łupiny cebuli; MALOWANKI to jajka w innych kolorach niż kraszanki. Naturalnym barwnikiem są łupiny cebuli, jajka ugotowane w takim wywarze nabierają koloru pomarańczowo – brązowego. Innym barwiącym warzywem są buraki, które nadają jajkom kolor bordowy. Dawniej jajka można było barwić na zielono (pędy zboża), czarno (kora dębowa, olchowa lub łupiny z orzecha włoskiego) czy fioletowo (kwiaty maku). JAJKA WIELKANOCNE
NAZWY JAJ WIELKANOCNYCH ZALEŻĄ OD SPOSOBU ICH BARWIENIA.


SKROBANKI – wykonuje się z kraszanek lub malowanek, wyskrobując na nich wzory ostrym narzędziem. Oklejanki są przyozdobione sitowiem, płatkami bzu, skrawkami kolorowego, błyszczącego papieru, tkaniny, również nicią lub włóczką wełnianą itp. Ażurki - pisanki ażurowe – są wykonywane z wydmuszek jaj kurzych, kaczych, gęsich i strusich. Technika polega na nawiercaniu w skorupce otworów przy pomocy wiertarki . PISANKI – ozdabia się, malując roztopionym woskiem wzory na powierzchni jajek, a następnie zanurza się je w barwniku. Po wyjęciu miejsca pomalowane woskiem są białe na kolorowym tle. Przepis na babkę wielkanocną
Składniki: • 4 jajka • 200 g masła • skórka i sok z 1 cytryny lub mandarynki • 1 szklanka cukru (180 g)
Gazetka SP nr 9 w Olsztynie

• 1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii) • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (140 g) • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych orzechów lub migdałów • na wierzch: cukier puder lub lukier i obrane migdały lub gotowe jajeczka Potrzebna też będzie forma na babkę Przygotowanie: • Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temp. pokojowej. Formę na babkę posmarować 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. • Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny lub mandarynki, odstawić. • Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii. • Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać. • Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (można przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować). • Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut (do suchego patyczka). • Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. •następnie wyjąć babkę na paterę i posypać cukrem pudrem. opr.Lidia Krzyżewska CO WKŁADAMY DO WIELKANOCNEGO KOSZYKA?
Święconka - święcona w Wielką Sobotę w Kościołach katolickich.


Zgodnie z tradycją: Chleb - symbolizuje Ciało Chrystusa. Wkładamy go do koszyczka, by zapewnić sobie dobrobyt i pomyślność Wędlina - symbol zdrowia i płodności dla nas i rodziny Sól - symbolizuje oczyszczenie i prawdę, włożona do koszyczka będzie miała moc odstraszającą zło Jajko - symbol życia, Włóżmy go do koszyczka, by pamiętać o wciąż odradzającym się życiu. Ser - jest symbolem związku człowieka z przyrodą Chrzan - symbolizuje siłę fizyczną, którą powinien nam zapewnić przez cały rok Ciasto - symbol umiejętności i doskonałości Baranek - najbardziej znamienny symbol świąt wielkanocnych, uosabia przezwyciężenie zła Wielkanoc
Najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa obchodzone przez Kościoły chrześcijańskie. Poprzedzający Wielkanoc tydzień, stanowiący okres wspominania najważniejszych dla wiary chrześcijańskiej wydarzeń, nazywany jest Wielkim Tygodniem.
Gazetka SP nr 9 w Olsztynie

Zwyczaj ten obecnie rozpowszechnił się w formie obdarowywania się w tym dniu drobnymi upominkami, tzw. zajączkami. Niedziela, podobnie jak i Poniedziałek, są w Polsce dniami wolnymi od pracy. Tradycyjnie spędza się je w domu, w gronie rodzinnym.. Stoły zdobione są bukietami z bazi i pierwszych wiosennych kwiatów. W niektórych regionach, np. na Śląsku, rodzice chowali w domu lub w ogrodzie koszyczki ze słodyczami, prezenty od wielkanocnego zajączka, na poszukiwanie , których wyruszały dzieci.. Na stołach znajdują się jajka, wędliny, wielkanocne baby i mazurki Ostatnie trzy doby tego tygodnia: Wielki Czwartek, Wielki Piątek, Wielka Sobota i Niedziela Zmartwychwstania znane są jako Triduum Paschalne. Z obchodami świąt wielkanocnych związanych jest wiele zwyczajów ludowych: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus, palma wielkanocna.Babka

Test szóstoklasistów 1 kwietnia 2015r. we wszystkich szkołach podstawowych w Polsce odbył się egzamin na zakończenie szóstej klasy. Test obejmuje wiadomości i umiejętności w wymaganiach ogólnych i szczegółowych. Sprawdzian ma formę pisemną. Na teście nie określa sie minimalnego wyniku,ponieważ tego egzaminu nie można nie zdać. Opracowała A. Kudła





Poniedziałek wielkanocny (zwany też Lanym Poniedziałkiem) – drugi dzień świąt Wielkanocy, stanowiący w Polsce dzień wolny od pracy. W polskiej tradycji tego dnia polewa się dla żartów wodą inne osoby. Polewanie wodą nawiązuje do dawnych praktyk pogańskich, łączących się z symbolicznym budzeniem się przyrody do życia i co roku odnawialnej zdolności ziemi do rodzenia. Do dziś zwyczaj kropienia wodą święconą pól w poniedziałkowy ranek przez gospodarzy jest spotykany we wsiach na południu Polski. Tradycją Poniedziałku wielkanocnego na wsiach było (i jest do dzisiaj w niektórych regionach południowej Polski) robienie psikusów sąsiadom. Opracował: Daniel Skórski 5a